utikad@utikad.org.tr
+90 212 663 08 85 / +90 530 960 84 24
ENGLISH
ÜYE GİRİŞİ
MENÜ
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
ENGLISH
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
Faaliyet Raporları
UTİKAD ÜYELİK
Üyelik Başvurusu
Üyelik Kazanımları
Üye Listesi
İş Birlikleri
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenleri
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
İLETİŞİM
Anasayfa
/
Sektörel
/
Duyurular
/
Posta / Hızlı Kargo
/
CLECAT Bilgilendirmesi
E-Ticarette ECOFIN Mutabakatı ve Yeni AEO Rehberi
CLECAT Bilgilendirmesi
E-Ticarette ECOFIN Mutabakatı ve Yeni AEO Rehberi
Yıl Seçiniz
2026
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
Sayı: 2026/056
Tarih: 23.01.2026
Sayın Üyemiz,
CLECAT tarafından Derneğimize "E-Ticarette ECOFIN Mutabakatı ve Yeni AEO Rehberi" konulu bir bilgilendirmede bulunulmuştur.
Yapılan bilgilendirmede 12 Aralık 2025 tarihli ECOFIN Konseyi siyasi mutabakatı ile, Avrupa Birliği’ne doğrudan tüketiciye yönelik olarak ithal edilen e-ticaret gönderilerinde uygulanan 150 Avro tutarındaki gümrük vergisi muafiyetinin kaldırılmasına karar verildiği bildirilmiştir. Söz konusu mutabakat kapsamında, 1 Temmuz 2026 tarihinden itibaren geçici bir uygulama olarak, IOSS veya posta kanalı kullanılarak gerçekleştirilen ve kıymeti 150 Avro’ya kadar olan gönderiler için eşya kalemi başına 3 Avro tutarında sabit gümrük vergisi uygulanmasının öngörüldüğü belirtilmiştir. Ayrıca, geçici rejimin sona ermesinden önce ticaretin yön değiştirmesi riskleri ile AB düzeyindeki BT altyapısının hazır olma durumunun değerlendirilmesine yönelik gözden geçirme hükümlerine yer verildiği bildirilmiştir.
Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve Birlik Gümrük Kodu Yetkilendirilmiş Tüzüğü’nde (UCC DA – AB 2015/2446) değişiklik öngören taslak düzenleme ile, 150 Avro’luk muafiyetin kaldırılmasını takiben uzaktan satışlara ilişkin gümrük beyanı kurallarının yeniden düzenlendiği belirtilmiştir. Bu kapsamda, H7 beyannamesinin kullanım alanı ve zorunluluğunun netleştirildiği, söz konusu beyan türünün IOSS kapsamındaki uzaktan satışlar ve posta gönderileriyle sınırlandırılmasının öngörüldüğü ve TARIC kodları, ürün tanımlayıcıları ile internet sitesi bağlantıları gibi ilave veri unsurlarının getirildiği bildirilmiştir.
Birlik Gümrük Kodu Uygulama Tüzüğü’nde (UCC IA – AB 2015/2447) değişiklik öngören Komisyon taslağı ile, e-ticaret gönderilerine ilişkin teminat uygulamaları, referans tutarların belirlenmesi ve yetkili gümrük idaresinin tespiti konularında düzenlemeler yapıldığı belirtilmiştir. Taslak metinde, kapsamlı teminat uygulamasının uzaktan satışlar ve posta gönderilerini de kapsayacak şekilde genişletilmesinin öngörüldüğü; IOSS’nin kullanılmadığı durumlarda yetkili gümrük idaresinin kural olarak varış gümrüğü olduğunun açıkça ifade edildiği bildirilmiştir.
Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan ve Yetkilendirilmiş Yükümlüler (AEO) ile gümrük idareleri arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan rehber dokümanda, özellikle şüpheli faaliyetlerin tespiti ve bildirilmesine odaklanıldığı belirtilmiştir. Bağlayıcı nitelikte olmadığı ifade edilen söz konusu rehberde; organize suçlar ve güvenlik riskleriyle bağlantılı davranış örnekleri, bildirim kanalları ve AEO yetkilendirmesinin tüm yaşam döngüsü boyunca sürdürülmesi beklenen iş birliği mekanizmalarına ilişkin pratik yönlendirmelere yer verildiği bildirilmiştir.
Ayrıca CLECAT tarafından hazırlanan görüş belgesinde, 150 Avro’luk gümrük vergisi muafiyetinin kaldırılmasının lojistik sektörü üzerindeki olası etkilerinin değerlendirildiği; özellikle operasyonel yük, maliyet artışı, BT altyapısının hazır olma durumu ve KOBİ’ler üzerindeki etkiler başta olmak üzere sektörel çekinceler ile politika önerilerinin ortaya konulduğu belirtilmiştir.
Söz konusu bilgilendirmeye esas teşkil eden mevzuat düzenlemeleri, teknik ekler, Komisyon rehber dokümanı ve CLECAT Görüşü'nü ekte bilgilerinize sunar, işlerinizde başarılar dileriz.
E-Ticarette 150 Avro Muafiyetinin Kaldırılmasına İlişkin ECOFIN Anlaşması için tıklayınız
E-Ticaret Kapsamında Gümrük Beyanlarına İlişkin Yetkilendirilmiş Tüzük Değişiklik Taslağı için tıklayınız
UCC Uygulama Tüzüğü’nde E-ticarete Yönelik Değişiklik Taslağı için tıklayınız
AEO – Gümrük İş Birliği ve Şüpheli Faaliyetlere İlişkin Komisyon Rehberi için tıklayınız
150 Avro Gümrük Vergisi Muafiyetinin Kaldırılmasına İlişkin CLECAT Görüşü için tıklayınız
UTIKAD
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK VE
LOJİSTİK HİZMET ÜRETENLERİ DERNEĞİ
Alperen GÜLER
Genel Müdür
KURUMSAL
Hakkımızda
Tarihçe
Temsil Haritası
Faaliyet Raporları
Tüzük
UTİKAD Kuralları
UTİKAD Mesleki Etik Kuralları
Organizasyon Şeması
Kurumsal Sorumluluk
UTİKAD ÜYELİK
UTİKAD Üyelik Kazanımları
UTİKAD Üyelik Başvurusu
UTİKAD Üye Listesi
HİZMETLER
UTİKAD Yayınları
Ticari Belge ve Ürünler
Kütüphane
Emisyon Hesaplama
SEKTÖREL
Bilgi Bankası
Mevzuat
Duyurular
Haftalık Bültenler
Sektör Haberleri
Üye Firmaların İş İlanları
Etkinlikler
LOJİSTİK EĞİTİM
Lojistik Eğitim Takvimi
Mesleki Eğitim Seminerleri
Kuruma Özel Lojistik Eğitimleri
FIATA Diploma Eğitimi
MEDYA MERKEZİ
Basında UTİKAD
Basın Bültenler
E-Bültenler
Fotoğraf Galerisi
Video Galerisi
© Copyright 2022 UTIKAD
BİNT Ajans
© Copyright 2022 UTIKAD
BİNT Ajans